ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Έληξε

Αρθρο δημοσιευμενο στο περιοδικο MY DOCTORS

Αυχενικό σύνδρομο καλείται ένα σύνολο συμπτωμάτων από πολύ ανεκτά έως ανυπόφορα που συνήθως διαρκούν από μερικές μέρες έως και χρόνια. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που ταλαιπωρεί και δυσκολεύει την καθημερινότητα μεγάλου μέρους του πληθυσμού, κυρίως τις γυναίκες, που πάσχουν κατά 2-4 φορες περισσότερο από τους άνδρες.

Αυχενικό σύνδρομο καλείται ένα σύνολο συμπτωμάτων από πολύ ανεκτά έως ανυπόφορα που συνήθως διαρκούν από μερικές μέρες έως και χρόνια. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που ταλαιπωρεί και δυσκολεύει την καθημερινότητα μεγάλου μέρους του πληθυσμού, κυρίως τις γυναίκες, που πάσχουν κατά 2-4 φορες περισσότερο από τους άνδρες.

Με τι συμπτώματα εμφανίζεται; 
Τα συμπτώματα συνήθως ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. Έτσι παρουσιάζεται: 
- [ ] Πόνος πιο έντονος στην περιοχή του αυχένα η των ώμων η ακόμη και στο χέρι, που εντοπίζεται ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες κάνοντας τον ύπνο βασανιστικό. 
- [ ] Μουδιάσματα η καυσαλγια που ξεκινάνε από τον αυχένα και συνήθως κατεβαίνουν στο ένα χέρι. 
- [ ] Πονοκέφαλος. 
- [ ] Ταση για εμετό, πιθανή παρουσία ζάλης η και ιλίγγου. 

Ποια είναι τα αιτία παρουσίας του αυχενικούς συνδρόμου; 
Οι αιτίες του συνδρόμου ποικίλουν και αυτές. Από κακώσεις αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης έως τον σύγχρονο τρόπο ζωής και καταπόνησης του αυχένα. Συγκεκριμένα: 
- [ ] Κάκωση αυχένα από πτώση η από τροχαίο ατύχημα ( whiplash injury). 
- [ ] Πολύωρη κακη στάση μπροστά σε οθονη υπολογιστών, laptop (υπε-χρηση) ακόμα και υπερβολική χρηση του κινητού με την αυχενική μοίρα σε κάμψη. 
- [ ] Εκφυλισμός δίσκων λόγω γήρατος. 
- [ ] Ινομυαλγια. 
- [ ] Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτις. 

Πως γίνεται η διάγνωση; 
Η διάγνωση του  αυχενικού συνδρόμου θα γίνει από ορθοπεδικο γιατρό, ο οποίος θα εξετάσει κλινικά και τον πάσχοντα και θα συστήσει αναλόγως, ακτινογραφία η μαγνητική τομογραφία, πιθανώς και ηλεκτρομυογράφημα ένα ο πάσχων δηλώνει πόνο και αδυναμία στο χέρι του. 

Ποια είναι η θεραπευτική του αντιμετώπιση; 

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, ως εκ τούτου η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς. 

Σε οξεία φάση συνίσταται η χρηση μαλακου κολαρου, αποφυγή κινήσεων και φαρμακευτική αγωγή. Σε υποξύ στάδιο επεμβαίνει ο φυσικοθεραπευτής με ήπια φυσικά μέσα όπως, TECAR , BIOWAVE, ήπιες μαλάξεις, για αναλγησία και αντιφλεγμονώδη δράση. Καθώς η θεραπεία προχωρεί όπως και τα συμπτώματα , αρχίζει η κινησιοθεραπεία που στόχο έχει την ενδυνάμωση των αυχενικών μυών.
Σπανίως και λόγω κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου, η οποία δίνει νευρολογικά συμπτώματα και δεν υποχωρεί η συμπτωματολογία, υπάρχουν πολλές πιθανότητες χειρουργικής επέμβασης. 

Οδηγίες προς τους ασθενείς για την αποφυγή υποτροπής στο μέλλον: 
Η σωστή στάση του σώματος που ο φυσικοθεραπευτής θα συστήσει είναι σημαντικός παράγων. Βοηθητικό είναι το ανατομικό μαξιλάρι, η περιοδική φυσικοθεραπευτική αγωγή 1 η και 2 φορες τον χρόνο και τέλος η άσκηση και μάλιστα η λειδος Clinical Pilates από εξειδικευμένους pilates instructors. 

Το αυχενικό ειναι το κατεξοχήν σύμπτωμα σε ανθρώπους με πολύ στρες και άγχος. Είναι αυτή η χαρακτηριστική στάση στάση στους ώμους κολλημένους σχεδόν στα αυτιά που δημιουργεί μυϊκούς τραυματισμούς και σκελετικές δυσλειτουργίες. Οπότε φροντίζουμε να είμαστε πιο χαλαροι και να ελέγχουμε τακτικά τη στάση μας και να διορθώνουμε τυχόν δυσλειτουργικές θέσεις. 
Μην ξεχνάμε πως για να διασφαλίσουμε ποιότητα ζωής και καθαρό μυαλο στην κεφαλή μας χρειάζεται αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης υγιή

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθέριος Πετρουτσόπουλος - KINISIS

    Βασ. Γεωργίου 11 & Σούρη
    15232 Χαλάνδρι
    210 6826927
    Ωράριο: Καθημερινά 8:30 - 20:30
    lpetroutsopoulos@gmail.com